In de krant: Open dag Talentgericht op De Westbroek

Op woensdagochtend 23 november stelt basisschool De Westbroek aan de Platbodem 201 te Velserbroek haar deuren wijd open. Oriënterende ouders met peuters en overige belangstellenden kunnen een kijkje nemen in de school waar Talentgericht Onderwijs wordt aangeboden. 

Wat is Talentgericht Onderwijs? Een individueel onderwijsaanbod, met een begeleidingsdichtheid van één teamlid op 15 kinderen, gericht op het ontwikkelen van het talent van ieder kind. De leerlingen worden niet ingedeeld op leeftijd, maar op onderwijsbehoefte. Kinderen die meer uitdaging zoeken, kunnen sneller doorstromen. Leerlingen die met bepaalde vakgebieden moeite hebben, kunnen extra tijd krijgen. Door de kleine begeleidingsgroepen is er meer individuele aanpak mogelijk.

Het effect is prachtig. Een groot van de kleuters leest. Niet omdat het moet, maar omdat deze kinderen aangeven interesse te hebben in lezen.  Leerlingen met dyslexie krijgen een instructie op eigen niveau. 

Hoe gaat dit in de praktijk? Voor het kind en de ouders is het duidelijk wie de leerkracht is , deze is aanspreekpunt voor de ouders. De leerkracht ontvangt de kinderen en geeft de groep instructie. Bij een ander teamlid oefenen de kinderen de leerstof in. Een roulatiesysteem ontstaat waarbij we gebruik maken van verschillende werkplekken die we ateliers noemen.

In die ateliers kunnen de kinderen ook andere talenten ontwikkelen, zoals koken (in een professionele keuken), tuinieren, gymmen, techniek, creativiteit (onder begeleiding van een professional van het Kunstencentrum Velsen), vreemde talen (bijvoorbeeld Engels, Spaans, Frans),  programmeren, muziek, meditatie….

U kunt van 9.00 uur tot 12.00 uur komen en onder genot van koffie of thee de school in actie zien.

De Westbroek 25 jaar.

Het belooft een bijzonder schooljaar te worden, want onze school bestaat 25 jaar en dat gaan we vieren. In het begin van het schooljaar hebben we het 25ste jubileumjaar officieel geopend met een kleurrijke ballonnenwedstrijd. Net zoals het gaat bij de ontwikkeling van kinderen, hopen we dat de ballonnen hoog stijgen en mooie bestemmingen bereiken. Omdat het natuurlijk een wedstrijd is, gaan we meten welke ballon het verst komt. Dit houden we bij in een overzicht in de hal. Op de Westbroekdag, aan het einde van het schooljaar, sluiten we de wedstrijd af en maken we de winnaar bekend.

Gedurende dit jaar zullen we op verschillende manieren stilstaan bij het 25 jarig jubileum. Een van de activiteiten is een reünie van de school. Deze benoemen we graag nu al, omdat we hopen alle oud-leerlingen, ex-teamleden en mensen die zich jaren verwant hebben gevoeld met onze school, te ontmoeten. De reünie is gepland op vrijdag 17 maart 2017. Natuurlijk zullen we onze eigen uitnodigingen sturen, toch moeten we ook gebruik maken van de contacten die we hebben. Daarom vragen we eenieder de datum van de reünie alvast door te geven, wanneer u bekenden van de school in uw kennissenkring heeft.

Kim-Lian van der Meij is vooral bekend van televisie, film en musical. Toch heeft zij ook een heel leuk kinderboek geschreven, dat in november 2014 is gepubliceerd. Dit boek heeft zij voorgelezen aan de jongste kinderen van basisschool De Westbroek.

Kim Lian Westbroek 640x360

Door Redactie | 9 september 2015 | Geplaatst in Regio, Santpoort e.o.

Van de teksten uit het boek zijn liedjes gemaakt. Het voorlezen werd daarom regelmatig afgewisseld met het samen zingen. Dit werd al snel opgepikt door de kinderen, omdat de oudere kinderen de jongsten een beetje hielpen. De Westbroek biedt namelijk een andere onderwijsvorm in de groepen 1 tot en met 5. Dit onderwijsconcept is uniek in de wijk.

Velserbroek - Dinsdag 1 september werd het populaire kindertelevisieprogramma Kids Top 20 in Velserbroek opgenomen. Voor de start van het nieuwe seizoen heeft dit programma twee basisscholen uit Velserbroek gekozen. De kinderen van De Hoeksteen en De Westbroek waren de gelukkigen. Zij mochten samen met verschillende bekende artiesten de nieuwste liedjes meezingen. Het was een groot feest. De opname ging vroeg in de ochtend van start met een ‘overval’ in groep 6/7 van De Westbroek aan de Platbodem.

westbroek kids top20

http://www.npo.nl/zapp-kids-top-20/12-09-2015/AT_2041175

De kinderen wisten natuurlijk wel dat ze die dag mee mochten doen aan dit programma dat in de gymzaal zou worden opgenomen. Ze waren echter niet op de hoogte van het feit dat er plotseling een professionele cameraploeg tussen de schoolbanken zou verschijnen. Vol enthousiasme nodigde de nieuwe presentator, Buddy Vedder (bekend van Goede tijden Slechte Tijden), de kinderen uit om lekker te gaan dansen en zingen.